Krijtverf buiten gebruiken

Tips over Abbondanza krijtverf buiten gebruiken

Hoewel krijtverf niet speciaal is gemaakt voor buitengebruik kan het in bepaalde gevallen wel buiten op poreuze ondergronden zoals onbehandeld hout, steen, ongeglazuurd aardewerk, terracotta e.d. gebruikt worden.

Omdat krijtverf een ademende verf is en vochttransport toelaat zal de verflaag niet snel gaan bladderen maar in plaats daarvan eerder gaan verweren. He bladderen van een verflaag wordt namelijk meestal veroorzaakt door vocht dat niet uit de ondergrond kan ontsnappen. 

krijtverf buiten op meubels en potten

Om de ademende eigenschap van krijtverf te benutten kun je krijtverf buiten, op bijvoorbeeld bloempotten beter niet afsluiten met lak. Oppervlakken die je toch graag vlekbestendig wilt afwerken zoals tafelbladen van tuinmeubelen kun je eventueel beschermen met Abbondanza zijdeglans vernis. Behandel dan alleen de bovenkant van het blad en laat de onderkant onafgewerkt.

Aanbrengcondities

Schilder niet in direct zonlicht en niet bij temperaturen lager dan 5°C en hoger dan 35°C of een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 85%.

Als je buitenhoutwerk of tuinmeubelen gaat behandelen, zorg er dan voor dat het houtwerk volledig droog is voordat je de verf aanbrengt. Laat meubelen of accessoires bij voorkeur vooraf een tijdje binnen drogen. Indien mogelijk, zeker als er minder goed weer wordt verwacht, kun je ze ook het beste binnen of onder een overkapping schilderen om te voorkomen dat een regenbui de pasgeschilderde lagen aantast.

Verder is het belangrijk om krijtverf buiten uitsluitend op poreuze ondergronden aan te brengen, dus onbehandeld zacht hout, poreuze steensoorten, terracotta, beton, etc. Pas op met vette houtsoorten zoals teak. Lees meer op onze teakhout pagina

Houd er ook rekening mee dat krijtverf de levensduur van je houten meubelen niet verlengt omdat het het hout niet waterdicht afsluit. Je moet krijtverf voor buiten dus echt zien als een decoratieve afwerking.   

Steigerhout effect met krijtverf

Nieuw steigerhout of steigerhouten meubels kun je een prachtig vergrijsd effect geven met verdunde Abbondanza krijtverf (een zogenaamde krijtverfwash). Voor uitleg van deze techniek kun je terecht op onze pagina over het creëren van een Steigerhout effect.steigerhout een oude look geven met krijtverf wash

Kozijnen en ander buiten schilderwerk

Voor het schilderen van kozijnen, deuren en ander houtwerk dat je goed wilt beschermen tegen weersinvloeden kun je beter geen krijtverf gebruiken!  Voor deze klussen is Abbondanza Soft Silk de betere keuze!

Deze lak van Abbondanza heeft een ingebouwde verharder en is weerbestendig, kras- en vlekbestendig. Een goede keuze voor duurzaam schilderwerk. Wil je meer lezen over de mogelijkheden en/of het aanbrengen van Abbondanza lak? Kijk dan op de pagina werken met Soft Silk.

Nog meer verftips en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs en stappenplannen bij het overzicht Werkbeschrijvingen.


 

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!