Tegels verven

Tegels verven

Tips over het verven van tegels

Als je je ergert aan de wandtegels in bijvoorbeeld het toilet of in de keuken en je hebt even niet het budget (of de tijd) om de tegels eraf te bikken en nieuwe tegels te plaatsen, kan het verven van een tegelwand een goede optie zijn. Wil jij ook je tegels verven, maar weet je niet hoe je het moet aanpakken? Lees dan verder voor al onze tips.

Welke verf gebruik je voor het verven van tegels?

De beste verfsoorten voor tegels zijn Abbondanza Soft Silk lak en All-in-One Paint. Deze verfsoorten hechten het best op harde en gladde tegels. Naderhand nog verder afwerken met was of vernis is niet nodig want deze verfsoorten zijn krasvast en vlekbestendig. Voor een keuken of toiletruimte is dat wel zo handig. 

Wat is het verschil tussen Soft Silk en All-in-One? Als je met Soft Silk werkt moet je eerst een grondlaag aanbrengen met Abbondanza multiprimer. Bij All-in-One is dit niet nodig; dit is een primer en aflak in één. Superhandig dus, dan hoef je maar één product aan te schaffen. Zowel Soft Silk als All-in-One zijn in alle Abbondanza kleuren verkrijgbaar.

Stappenplan tegels verven

Het is belangrijk om de tegels van te voren heel goed te ontvetten en schoon te maken met verfreiniger. Gladde tegels kun je proberen iets op te ruwen met schuurpapier. 

Laat vervolgens de tegels (en vooral de voegen) volledig opdrogen voordat je begint te schilderen.  

Breng de verf altijd in dunne lagen aan en laat de verflagen tussendoor steeds goed drogen en uitharden. Alle Abbondanza producten zijn op waterbasis en drogen dus snel. De verflaag is stofdroog na ongeveer een half uur, maar volledig uitharden duurt langer. Hoe langer de grondlaag kan harden voordat je de volgende laag aanbrengt, hoe sterker het uiteindelijke resultaat wordt. En dit geldt met name voor gladde oppervlakken zoals hard kunststof of geglazuurde tegels. Ons advies is om alle lagen zo lang mogelijk te laten uitharden. Het liefst 12 tot 24 uur maar minimaal 6 uur.  

tegels verven met Abbondanzategels verven met Abbondanza

Bekijk een inspirerend artikel op ons blog

Op het Verftechnieken blog kun je een artikel vinden over het schilderen van tegels. In deze blogpost vind je alle tips en een volledige stappenplan voor het verven van tegels. In het artikel vertel ik stap voor stap (met foto's) hoe ik een toiletruimte een volledige makeover gaf door het verven van de tegels. Klik hier voor dit artikel

En vloertegels verven, hoe zit dat?

Bovenstaande informatie is van toepassing op wandtegels. Een wand heeft immers niet al te veel te verduren. Als het gaat om gladde of geglazuurde vloertegels zijn wij echter terughoudend. Poreuze vloertegels kun je prima verven, maar geglazuurde, gladde vloertegels op een badkamer of in de woonkamer verven is lastig omdat de hechting op zo'n oppervlak minder sterk is en er sprake is van intensieve belasting.